Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Filmové resty: Jumanji: Vítejte v džungli!

Volné pokračování snímku z roku 1995 s Robinem Williamsem se stalo hitem roku 2017. V kinech vydělalo téměř miliardu dolarů a není divu, že se připravuje další díl.

Když jsem se dozvěděl o pokračování této značky s Dwaynem Johnsonem v hlavní roli, kterého doplnili Kevin Hart, Jack Black, Karen Gillan a Nick Jonas, zvedl jsem oči v sloup a ťukal si na čelo, kam se to ten Rock zase cpe a čekal jsem totální kravinu. Kupodivu, když jsem to po nějaké době v rámci restů shlédl, musím uznat, že jsem se spletl. Film zašlapal mé předsudky, pobavil mě a dokonce nebyl ani hloupý, tedy překonal všechna očekávání.

Náhodná skupinka současných puberťáků se tak jednou potká po škole, kde má za trest uklidit ve starém skladu či archivu školy. Tam najdou zaprášenou dvacet let starou herní konzoli s hrou Jumanji. Ano, deskovka zmutovala, aby se přizpůsobila moderní době. Samozřejmě se rozhodnou namísto úklidu strávit čas hraním jakési retro hry. Vyberou si postavy a šup, hra je pohltí a přenese do digitálního světa, do těl vybraných postav a jejich úkolem v rámci hry je, zachránit celý svět, džungli, prostě Jumanji. Tady scénáristi mysleli na jakousi hloubku. Každý dostal takovou postavu, která jej během filmu vlastně změní, protože jsou si opakem. Šprt, podivín a trasořitka vstoupí do těla urostlého a hrdinného doktora Bravestona, jeho nejlepší kámoš, který je urostlým hráčem fotbalu se naopak převtělí do malého ustrašeného nosiče batohu. Prohodí si své role a najednou je z největšího outsidera vůdce celé skupinky. Podle indicií postupují hrou, aby nakonec zasadili velký zelený ukradený drahokam zpátky do sochy jaguára. Nezapomínejme, že je to hra, tudíž každý má jen tři životy.

Takhle ta zápletka zní tuctově a nijak extra zajímavě, ovšem zpracování samotné je výborné. Scénář se opravdu povedl a Jake Kasdan to zrežíroval na výbornou. Je poznat, že se v komediální tvorbě už nějakou dobu pohybuje. Největší devízou jsou ale herecké výkony. Skutečně, nevěřil bych, že to kdy řeknu, ale Dwayne Johnson byl prostě skvělý a s ním i všichni ostatní. Nejvíce mě dostával Jack Black v jehož těle byla mladá sexy blondýnka Bethany a vůbec se jí to nelíbilo. U takovýchto filmů jsou většinou herecké výkony až to poslední, ale tady je to klíčová složka, kdy výborně funguje chemie a není to ani chvíli trapné či naivní.

Celý film je vlastně velká akční a vtipná jízda s krátkými přestávkami na oddech. Skupinka zdolává jednu úrověň (level) po druhé a blíží se k cíli, ovšem docházejí životy a nepřátelé jsou v přesile. Celé dobrodružství je sbližuje a nutí je probudit ve svém nitru skryté a neodhalené stránky. Vše to podkresluje výborná hudba Henryho Jackmana (Kingsman, Captain America: Civil War). Prostě jedno z největších překvapení minulého roku a věřím, že další díl, který nás čeká o vánocích 2019 bude minimálně stejně zábavný. Takže kdo neviděl doporučuji!

Jumanji: Vítejte v džungli!
Orig. název: Jumanji: Welcome to the Jungle
Premiéra: 21. 12. 2017
Délka: 119 min
Režie: Jake Kasdan
Hrají: Dwayne Johnson, Karen Gillan, Jack Black, Kevin Hart, Nick Jonas, Virginia Newcomb, Missi Pyle, Bobby Cannavale, Maribeth Monroe, Madison Iseman, Rhys Darby a další

Hodnocení: Překvapivě povedené dobrodružství plné dobré akce a zábavy. Super!

80%

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *