Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Filmové resty: Debbie a její parťačky

Další z mých restů je pokus o vytěžení franšízy, kterou výborným způsobem otevřel a uzavřel George Clooney jako Danny Ocean se svými parťáky. Na scénu tak scénáristé Gary Ross a Olivia Milch poslali jeho sestru s jejím vlastním loupežným nápadem a samozřejmě skupinkou různě nadaných parťaček.

Film se dostal do produkce v období, kdy Hollywood začal hovořit o silných ženách na filmovém plátně a oslavoval tyto ženy a jejich příběhy. Ne, že bych proti tomu něco měl. Jen jsem zastánce toho, že dobrý film nemůže být postavený na tom, že oprášíme, co už někde jinde fungovalo a jen se vymění pohlaví postav. Tomu může věřit jen producent žijící mimo racionální svět. Ani další dvě pokračování Dannyho parťáků už zdaleka neslavily takový úspěch jako první film. Parťačky se tak zařadily do šedého průměru a musím říct, že naprosto zaslouženě.

Rozumné bylo snížení počtu členů týmu na osm včetně samotné Debbie, tu hraje svým standardním výkonem Sandra Bullock. Když vám popíšu, o čem film je, zjistíte, že se tvůrci ani nesnažili vytvořit něco nového. Debbie Ocean na začátku dojemně obhajuje před komisí, proč by měla být z vězení puštěna ven na podmínku. Ano, stejně jako Danny. A co se nestane, komise ji uvěří. Debbie se ještě ani nenadechne svobody a už plánuje další loupež. I ona má svou nej kámošku, která na ni čeká. Jmenuje se Lou a sympaticky ji ztvárnila Cate Blanchett, jde jednoznačně o ženskou inkarnaci postavy Brada Pitta. Vážně. A tak je to s celým filmem.

Následuje několika minutové ujišťování „Opravdu to chceš udělat?“ a „Nechceš si to rozmyslet?“ a jde se na pasáž hledání kumpánů nebo v tomto případě kumpánek. Nezajímavý a bezduchý scénář se studio snažilo zachránit obsazením, i když hádám, že o tom ani nevědělo. Jsou to zajímavá jména, ale vůbec si k jejich postavám neuděláte vztah, jako k jednotlivým Dannyho parťákům. Tam měly všechny postavy poměrně málo prostoru a přitom se všechny zapsaly a měly svůj zapamatovatelný charakter a charisma, včetně okradeného Terryho Benedicta. Debiina menší skupinka je v tomto naprosto sterilní. Kromě Debbie a Lou jsou totiž všechny ostatní postavy upozaděny a fungují jen jako tupý nástroj, jako mravenečci na špinavou práci a nic víc od nich nečekejte. Za zmínku stojí ještě Anne Hathaway v roli Daphne, které má být ukraden vzácný náhrdelník.

Tím, že film pracuje v podstatě se stejným a nijak ozvláštněným příběhem, ničím nepřekvapí. I po stránce jakéhosi humoru je to bída. Prostě nudí a krom jednoho až překvapivého zvratu se nedočkáte ničeho zvláštního. Kéž by to byla alespoň sázka na jistotu, ale je to jen slabý výstřel do prázdna. Dál už není co hodnotit. A víte co? Je to škoda, protože trilogii s Clooneym mám rád. Debbie a její parťačky je jen mladší nevyvedený sourozenec, který, nebýt moderní medicíny, měl umřít už u porodu.

Ať si kdo chce co chce říká, tenhle film je jen snaha o další vytěžení poměrně opotřebované značky způsobem, který zatloukl poslední hřebíček do rakve celé série. Na nic čistě pozitivního se mi nedaří přijít, ale pořád je šance, že si jen nemohu vzpomenout.

Debbie a její parťačky
Orig. název: Ocean’s 8
Premiéra: 7. 6. 2018
Délka: 110 min
Režie: Gary Ross
Hrají: Sandra Bullock, Cate Blanchett, Anne Hathaway, Sarah Paulson, Helena Bonham Carter, Rihanna, Mindy Kaling, Awkwafina, Dakota Fanning, Richard Armitage, Damian Lewis, Olivia Munn, James Corden, Katie Holmes, Kim Kardashian West a další

Hodnocení: Zbytečný spin-off, který kromě ženských charakterů nenabízí nic navíc, aby se mohl důstojně zařadit mezi ostatní Oceanovské příběhy. Škoda.

30%

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *