Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Filmové resty: Vdovy

Vdovy jsou další ztvárnění už několikrát zfilmované zápletky. Tentokrát v podání Steva McQueena, který to vše tak nějak motá kolem rasismu ve vztahu k černochům, tady navíc se snahou vyobrazit „silné“ ženy.

Popravdě jsem zpětně překvapený, že jsem si tento film pustil. Obsazení není úplně k zahození a samotný příběh může také dobře fungovat, ačkoliv je opakovaně zpracováván v různých verzích a produkcích.

Povedení manžílci bez vědomí svých drahých poloviček uloupí velký balík peněz, jenže jsou následně chyceni a při zásahu policie zabiti a uloupené peníze vyletí do vzduchu. Ovšem to je teprve začátek. Peníze samozřejmě někomu chybí, a ten někdo je chce zpět. Břímě odpovědnosti přejde na nebohé vdovy, pro které jsou všechny tyto události naprostým překvapením, jež jim otočily život naruby. Manželé jim zanechali jen dluhy, některé mají děti a hledají způsob, jak se z celé situace co nejrychleji vymotat. A tu přichází Veronica. Vdova po Harrym, který celou loupež vymyslel, naplánoval a vedl. Hnaná strachem o svůj život a snahou celou tuhle část svého života uzavřít, kontaktuje manželky jeho kumpánů a dává dohromady skupinku vdov, aby dotáhly poslední akci, kterou Harry naplánoval a vyřešili tak své finanční i životní problémy. Do toho samozřejmě vstupuje spousta faktorů. Většina žen se svými zesnulými muži nežila zrovna pohádkové manželství. Vše to má napojení na kampaň místního politika a nechybí pánové z podsvětí Chicaga, kde se děj odehrává.

Trailer vypadal zajímavě, ale ve skutečnosti je film jiný než naznačuje. Jde o temné, rozvleklé a surové drama. Vše se točí kolem hrdinky tmavé pleti, která se rozhodla nepodlehnout osudu, který ji připravil její mrtvý muž. Fajn, pěkné. Ovšem buď nejsem cílovka nebo je film ve skutečnosti opravdu nudný a vlastně prázdný. McQueen se snaží celou dobu vykreslovat Veronicu jako křehkou ženu, která najde vnitřní sílu a překoná všechny své hranice, aby dokázala něco, co by ji před týdnem ani nenapadlo. Ovšem vyprávění je to, co mě nechalo chladným. Vše se odehrává pomalu, až příliš se mluví a většina oněch vdov vám od začátku leze na nervy, takže jim vlastně ani nefandíte a spíše čekáte, kterou jejich první a poslední akce bude stát život.

Vdovy jsou zbytečně dlouhé a bodla by jim lepší dynamika, občasná změna tempa, jež by diváka probrala, když po třiceti minutách na gauči buď usíná nebo kouká, co je nového na facebooku. Nesympatické postavy, včetně té hlavní, vám pijí krev a mi osobně bylo jedno, jak to s nimi dopadne. Ovšem pokud to tak autor zamýšlel, je to v pořádku. Předpokládám, že diváci něžného pohlaví mohou celé toto téma vnímat jinak. Ode mě se doporučení tohoto filmu nikdy nedočkáte.

Vdovy
Orig. název: Widows
Premiéra: 29. 11. 2018
Délka: 129 min
Režie: Steve McQueen
Hrají: Viola Davis, Michelle Rodriguez, Elizabeth Debicki, Cynthia Erivo, Colin Farrell, Brian Tyree Henry, Daniel Kaluuya, Garret Dillahunt, Carrie Coon, Jacki Weaver, Robert Duvall, Liam Neeson, Manuel Garcia-Rulfo, Jon Bernthal a další

Hodnocení: Na filmu je zajímavý jen námět a prvních asi 20 minut, pak už jen čekáte a usínáte, abyste zjistili, že to bylo zbytečné.

30%

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *