Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Filmové resty: Bumblebee

Nepatřím mezi fandy Transformers. Všechny pokusy Michaela Baye mě nechaly chladným a ani obsazení Marka Wahlberga si nezískalo můj zájem. Tak proč koukat na sólovku o žlutém čmelákovi?

Protože, věřte nebo ne, zaujal mě trailer. Atmosféra a možná zajímavý příběh. Sice tuctový, ale ne hloupý. Bumblebee je více než akční film, spíše rodinná komedie a prospívá mu to. Přátelství mezi člověkem a Autobotem nám sice bylo předloženo ve všech předchozích filmech, ale až tady to bylo koukatelné a sympatické. Ústřední roli hraje právě vztah mezi mladou Charlie a Bumblebeem, který přišel o paměť i hlas a na pozadí se odehrává válka, jež je jen nutným doplňkem příběhu.

Takže absence přepálených akčních sekvencí plných digitálních orgií a bezduchých hrdinských frází střídá komorní příběh, který si na nic nehraje a je přesně tím, co si nakonec pustí i všemi transformerovskými filmy znuděný divák.

Bumblebee je jako pejsek, kterého hlavní hrdinka najde na ulici a tvůrci se jej snažili udělat sympaticky roztomilého, chvílemi až dětinsky, ale nepovažoval bych to za slabinu. Žlutý robot z vesmíru má za úkol si diváka získat. Je to klaďas, správňák a minimálně polovina z vás si jej nakonec taky bude přát ve své garáži jako nejlepšího kámoše.

Bumblebee se na Zemi dostane uprostřed zuřícího válečného konfliktu mezi jeho Autoboty a Deceptikony, aby vybudoval novou základnu, než dorazí zbytek jeho bratří. Ovšem než dojde na tuto jeho misi, potřebuje pomoc a hlavně si vzpomenout, kdo je a co dělá na Zemi, protože po posledním souboji nepřišel jen o hlas, ale hlavně o paměť.

Hailee Steinfeld je v roli Charlie výborná. Její hvězda dále stoupá a myslím, že o ní teď uslyšíme čím dál víc. John Cena nedostává role jako jeho kolega wrestler pan „Skála“, ale plní si v nich své. Ačkoliv občas působí až dost hloupě, nakonec jeho postava naplní očekávání, které tušíte od začátku.

A ukáží se i další transformeři? Jo, ukáží, ale jak jsem řekl, nečekejte, že naplní vaši zvrácenou chuť na ně koukat, jak se snaží jeden druhého rozsekat na kusy celých 113 minut. Toho se dočkáte jen chvíli na začátku včetně Optima a pak ve finále.

No je to teprve druhý film série, který jsem viděl celý, a to vedle prvního počinu z roku 2007. Neposadíte se na zadek, ale budete se bavit a dost možná si to pustíte znova.

Bumblebee
Orig. název: Bumblebee
Premiéra: 20. 12. 2018
Délka: 113 min
Režie: Travis Knight
Hrají: Hailee Steinfeld, John Cena, Jorge Lendeborg Jr., John Ortiz, Pamela Adlon, Jason Drucker, Dylan O’Brien, Justin Theroux, Angela Bassett, Stephen Schneider, Megyn Price a další

Hodnocení: Po dlouhé době koukatelný Transformers film, který si na nic nehraje a těží z příběhu namísto z přemíry vizuálních efektů. Trailer nelhal a výsledek příjemně překvapil.

80%

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *