Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Filmové resty: Kingsman: Zlatý kruh

Po tom, co jsem kdysi omylem zabrousil do kina na první Kingsmany, jsem si pokračování už nechtěl nechat ujít. Bohužel do kina to nevyšlo, ale dohnal jsem to nyní, o dva roky později.

Matthew Vaughn je filmový tvůrce, který tvoří jinak než jsme běžně zvyklí. Jeho eRkové filmy prostě baví, i když to nejsou zrovna hity roku, ale o to se on ani nesnaží. Pokračování úspěšné franšízy s podtitulem Zlatý kruh bylo velmi očekávané. Hlavně, když se měli vrátit všichni z trojice Taron Egerton, Mark Strong a Colin Firth. Má žena má takové pořekadlo: „Tam, kde hraje Colin Firth, to nemůže být špatný film.“; a myslím, že má pravdu.

Snímek zaujal, výbornou akcí, neotřelou kamerou, anglickým humorem a sám Vaughn si nasadil prvním dílem laťku hodně vysoko. Podařilo se mu vymyslet další příběh o britské tajné službě, jež obstál vedle úvodního snímku této série, kterou v roce 2020 čeká pokračování v podobě prequelu? Za mě – rozhodně ne!

Tvůrci si to až trestuhodně zjednodušili. Příběh sám o sobě je to samé, co jsme viděli v předchozím filmu, jen výborného Samuela L. Jacksona nahradila průměrná Julianne Moore. Opět tady máme záporáka, tedy záporačku s organizací, která ohrožuje na životě miliony lidí na celé planetě. Ano, rozdíl je v tom, že ona sleduje vlastní zájmy a pokud budou splněny její požadavky, nikdo umřít nemusí. Její předchůdce se rozhodl „uzdravit“ planetu genocidou všech lidí s výjimkou mocných, kteří zaplatí a přidají se k němu při vytváření „nového světa“. Ale to je jen detail.

Eggsy, jako hlavní hrdina, zůstane po útoku na celou svou tajnou organizaci sám, jen s Merlinem. Musí najít způsob, jak získat podporu, techniku, zbraně a vše další, aby mohli vést odvetný úder a zachránit svět. Zase. No a tady přichází první kravina. Ano, první snímek Kingsman byla vlastně pakárna, ale strašně povedená, zábavná a vlastně v mnoha ohledech originální. Ten typ filmu, který si pustím znova. Absurdní věci k tomu patřily a divák je prostě přijal. Ovšem tady. Na scénu nastupuje tajná americká organizace, téměř sesterská té britské, Statesman. No budiž, už v trailerech to vzbuzovalo rozpaky. Celé to definitivně zabil nástup Channinga Tatuma na scénu. Tedy kdybych věděl, že to je vlastně jeho jediná pořádná scéna v tomto filmu, asi bych si ji užil víc. V traileru na něj lákali a on tam chudák dostal jen cameo, za které by se nemusel stydět ani Stan Lee.

Jinak je dějová linka vlastně stejná. Kingsman na kolenou, vlastně ještě níže, v prachu. Mladý hrdina musí vše zvládnout sám. Téměř. Vyšinutá záporačka s poskokem, co má místo končetiny zbraň, zrádce ve vlastních řadách, hromada šílené, ale povedené akce a vše to doplňuje návrat oblíbeného hrdiny z prvního dílu v podání právě Colina Firtha. Bohužel, to hlavně on byl ten, kdo se stal nástrojem humoru a výborný charakter tak nedostal dostatek prostoru, aby se nám líbil jako v předešlém filmu.

Krom sprosťáren je tato značka i krvavá. Krvavá, ale tak nějak vkusně. Vybuchující hlavy, tady dostatečně nahradil mlýnek na maso. Ačkoliv použit jen dvakrát, průměrnému divákovi uštědřil silnou vzpomínku.

Velmi často film a děj působí absurdně, tedy ve srovnání s jedničkou. Jakože až moc absurdně nebo snad naivně. Scénář se občas dostává do pozic, kde si i fandové značky Rychle a Zběsile začínají ťukat na čelo. Elton John, který hraje sám sebe a je otravným způsobem zapleten do děje, aby se v jednom momentu ukázal jako klíčový, je vlastně přijatelným zpestřením.

Další jméno, které z výpisu herců dostalo nebo vlastně nedostalo vůbec prostor, je Halle Berry. Asi si chtěla zahrát něco nenápadného a malého. Jeff Bridges naopak do role šéfa Statesmanů pasoval jako pr..l na hrnec. Fakt, že jo. Pedro Pascal jako agent Whiskey se pohybuje v lehkém nadprůměru, co se týče postavy i hereckého umu nebo řekněme uměleckého dojmu. Neurazil, nenadchnul.

Abych to uzavřel. Film mě vlastně zklamal. Nebyl vyloženě špatný, nenudil jsem se, ale možná už si jej nikdy nepustím. Některé postavy mi vyloženě vadily a celý příběh, kromě postav, nepřinesl nic nového. A nakonec to dopadlo špatně. Vzali se!

Kingsman: Zlatý kruh
Orig. název: Kingsman: The Golden Circle
Premiéra: 21. 9. 2017
Délka: 141 min
Režie: Matthew Vaughn
Hrají: Taron Egerton, Mark Strong, Pedro Pascal, Colin Firth, Julianne Moore, Halle Berry, Edward Holcroft, Hanna Alström, Channing Tatum, Jeff Bridges, Elton John, Poppy Delevingne, Sophie Cookson, Lena Endre a další

Hodnocení: Pokračování Kingsmanů přináší většinu již osvědčených prvků z prvního filmu. Nenabízí nic extra nového. Vysoká laťka, kterou si Matthew Vaughn před pár lety nastavil se možná v některých momentech zachvěla, ale překonána nebyla, přesto, že se očividně možná až moc snažil.

60%

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *