Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Filmové resty: Ready Player One: Hra začíná

Už podle prvních, ale i dalších, reakcí mi bylo jasné, že Ready Player One nemůže na mém seznamů restů čekat na konci řady. Šoupnul jsem ho dopředu a kouknul na údajně další špičkový počin z dílny jednoho z nejlepších režiséru všech dob, Stevena Spielberga.

Bylo těžké si nevytvořit očekávání. Trailery lákaly na pop kulturní artefakty a odkazy, Spielbergovo jméno zaručovalo koukatelnou kvalitu a knižní předloha se stala hitem. Podtrženo, sečteno, snímek měl potenciál se zařadit mezi blockbustery a něco, kolem čeho by mohl vzniknout kult. V dnešní záplavě filmů a hlavně těch sci-fi, je to samozřejmě těžší než v době, kdy frčela Blízká setkání třetího druhu.

Dnes už víme, že snímek finančně vyhořel a možná se studiu ani nezaplatil. Já se na tato pozlátka nedívám. Nevybírám si film podle tržeb nebo hodnocení druhých. Názor by si každý měl udělat sám. Tady je ten můj.

Máme tady blízkou budoucnost, kde lidé utíkají před šedí a nudou běžného života do virtuální hry, simulace zvané Oasis. Můžete tam být kýmkoliv a dělat cokoliv. Sbíráte kredity, zdokonalujete svou postavu a žijete virtuální život, přesně, jak je to už dnes běžné u spousty online her. Je až děsivé, jak je to v naší nefilmové realitě v následujících letech naprosto možné a očekávatelné. Brrrrr!
Když zemře otec, majitel a autor Oasis, zanechá pro všechny hráče možnost to vše získat, řídit a třeba i měnit. Stačí najít jeho velikonoční vejce „Easter egg“. Splnit tři úkoly, získat tři klíče a vyhrát tak vládu nad celým virtuálním světem. Ovšem jak tomu tak bývá, je tady konkurenční společnost IOI, která investuje všechny peníze do toho, aby úkoly našla, splnila a převzala Oasis. Následně by pak všechno nacpala reklamou a rýžovala velké peníze. Hrstka hráčů, která si začne říkat „Velká pětka (High Five)“, v čele s hlavním hrdinou Wadem Wattsem alias Parzivalem, dokáže úkoly najít a dostat se ke klíčům. Po získání prvního začíná divoký závod s časem, jak ve virtuálním světě, tak v tom skutečném. IOI totiž udělá vše pro to, aby klíče dostala a mohla tak získat hlavní výhru. Wade se svými přáteli musí vyřešit celou hádanku a ještě zastavit IOI a překazit jejich nekalé plány. Je to souboj Davida s Goliášem, ale mladí hrdinové mají důvtip a odhodlání.

Zní to zajímavě, že? Zajímavé to je, hlavně na pohled. Ovšem příběh jako takový je velice jednoduchý, ohraný a předvídatelný. Věřím, že v knize bylo vše mnohem sofistikovanější a zamotanější a převést knihu na plátno je vždy v podstatě nemožné, to řekl i sám Spielberg. Jenže prostě komplex „vyvoleného“, který jde zachránit vše kolem, jsme tu měli už hodněkrát. Jiné je jen to, že tato fiktivní budoucnost je zatím nejblíže současnosti. Prostě tam vážně směřujeme. Takže pardón, ale senzace se nekoná. Filmařské provedení je perfektní, visuál, kamera, střih, akce, hudba a vše ostatní funguje. Dobře se na to dívá a vlastně to i baví. Jenže celé je to jako ohňostroj na Nový rok. Když to lítá a bouchá, září vám oči. Po poslední rachejtli se otočíte a jdete domů. Tak zase za rok.

Film má jasnou neoddiskutovatelnou sílu v oněch pop kulturních odkazech. To jej dělá opravdu unikátním. DeLorean z Návratu do budoucnosti nás lákal už v trailerech. Další výrazná jména jsou například King Kong, postavy z DC comics (např. Batman, Joker, Spawn, Deathstroke), Železný obr (The Iron Giant), Želvy Ninja a hromada dalších. Toho jsou plná videa na YouTube. Jenže průměrný filmový fanda si všimne jen mizivého množství a tato hodnota pro něj zůstane skryta.

Herecké výkony nepotřebují komentář. Vše funguje a více než polovina filmu se odehrává v počítačem vytvořeném světě, takže tady se opravdu nadřeli pánové z vizuálních efektů a těm klobouk dolů. Bohužel to je vše. Jak jsem řekl, vizuál a odkazy. Jinak tuctový příběh bez jediného překvapení. Chtělo by to nějaký skutečný twist a více momentů, kde by nám spadla čelist. To se stalo asi jen těm největším maniakům, co si film pouštějí stále dokola po jednotlivých snímcích, aby identifikovali každý skrytý odkaz. Protože pokud nejste jeden z nich, stačí vám kouknout jednou a za týden už nebudete vědět, na co jste se dívali.

Ready Player One: Hra začíná
Orig. název: Ready Player One
Premiéra: 29. 3. 2018
Délka: 140 min
Režie: Steven Spielberg
Hrají: Tye Sheridan, Olivia Cooke, Ben Mendelsohn, Mark Rylance, Simon Pegg, Lena Waithe, T.J. Miller, Philip Zhao, Win Morisaki, Hannah John-Kamen, Ralph Ineson, Susan Lynch a další

Hodnocení: Skvělá podívaná v dokonalém zpracování. Příběh je tuctový a děj dokážete odhadnout po prvních 30-60 minutách. OASIS je úžasně stvořený svět, ale nestačí to na bůhví jak vysoké hodnocení.

75%

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *