Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

U televize: Tak Punisher je ten Kat

Na konci roku jsem si mezi svátky sedl k televizi a hledal ve vysílání něco, co by stálo za hřích. Narazil jsem na film s českým názvem Kat, a to mi vůbec nic neřeklo.

Věděl jsem, že před lety něco takového bylo v kinech, ale to bylo vše. Jenže on se za tímto názvem schovává marvelovský Punisher. Ano z „trestače“ udělali kata, což je přece jen kapánek zavádějící. První film o Punisherovi vznikl už v roce 1989 s Dolphem Lundgrenem v hlavní roli, tehdy pro české publikum přeložen jako Mstitel, což taky není úplně ono. K názvům se ještě dostanu. Snímek co jsem viděl já, je z roku 2004. Postavu Franka Castla si střihl Thomas Jane (Prostě sexy, Sedmý hřích, Pavučina snů) a hlavního záporáka Howarda Sainta zase John Travolta.

Zápletka je jednoduchá. Frank Castle je elitní polda, který zatápí mafii. Té nakonec dojde trpělivost a rozhodne se jej zlikvidovat i s jeho rodinou. Nejdříve tedy přichází o ženu a dítě a následně je téměř zabit i on sám. Ovšem jak se říká, co tě nezabije, to tě posílí. S notnou dávkou štěstí přežívá a hned, jak se vylíže ze všech zranění a nabere formu, nastupuje novou cestu. Chce ztrestat všechny, kteří se podíleli na jeho pohnutém osudu. Ne jen silou, ale i manipulací a intrikami, kdy se jeho nepřátelé zabíjejí i sami mezi sebou a on jen přihlíží. Samozřejmě si to nechtějí nechat líbit a snaží se jej za každou cenu jednou pro vždy zbavit. Ovšem Frank jakoby měl devět životů, každý konflikt nakonec přežívá, i když často ve velmi zuboženém stavu. No prostě taková, ne moc, originální zápletka o odplatě jednoho muže, jež nemá co ztratit.

Představitel komiksového Punishera, Thomas Jane, je v roli takový nějaký, řekněme neuvěřitelný. Jeho sladký kukuč jaksi ruší rádoby charisma uvnitř rozervaného a chladného muže na cestě smrti za pomstou. Navíc sám často přehrává a některé jeho drsňácké pohledy spíše pobaví, než aby přesvědčily, že to myslí vážně. Naopak Travolta hraje svého klasického záporáka, jak ho známe už z jiných filmů, ale i když to hraje v podstatě stejně, nevadí mi to, páč je prostě fakt dobrej. Paradoxně se tito dva ve filmu témeř nesetkají.

Jak už jsem říkal, příběh či zápletka není nijak nová, naopak, tenhle příběh jsme už viděli nesčetněkrát, takže jde jen o to, jak bude odvyprávěn a natočen. Bohužel do teď nevím, zda ty vtipné momenty, co ve filmu byly, tam byly schválně nebo to jen tak vyplynulo. Místy to totiž působí velmi rozpačitě a lacině. Jane se většinu filmu mračí, nemluví a chodí jako ten největší drsňák co denně honí svaly na total gymu. Následně v rámci různých momentů a soubojů dojde na několik situací, kdy si divák vzpomene na akční komediální kousky Jackieho Chana, sice vzdáleně, ale vzpomene. To by zas až tak nevadilo. Marvel je opředený humorem, nehledě na vážnost děje, ale tady to do sebe jaksi nezapadalo. Je to průměrný film, srovnatelný s „Béčky“ z let devadesátých. Náročnější divák asi spokojený nebude, ale ten, kdo si chce odpočinout a užít si průměrný akčí film obalený nezbytným klišé, si může nakonec přijít na své.

A teď jen krátce k názvu. Jak už jsem řekl, oba filmy o tomto antihrdinovi jsou v originále nazvány Punisher, což odpovídá komiksové předloze. První film byl česky pojmenován Mstitel a druhý, tedy ten, o kterém dnes píši, Kat. Paradoxně Frank Castle není ani jedním. Proč? On se vlastně nechce mstít (ačkoliv to tak v případě jeho rodiny nebude úplně platit), ale jen se zasadit o to, aby lidi stihl trest za jejich činy, jelikož po dokončení své první mise, s lebkou na triku, pokračuje v této činnosti dál. Slovo ‚Kat‘ označuje jen osobu vykonávající vůli někoho jiného bez vlastního cíle. Mstitel se ještě přijmout dá, ale Kat je úplně z cesty. Dnes by už to do kin šlo pravděpodobně s původním názvem, jelikož Punisher se doslovně přeložit nedá, a tak je třeba hledat jiná slova. Současný seriál Netflixu je momentálně mezi fandy už dost známý, takže dnes už je jeho jméno mnohem více v povědomí diváků než před čtrnácti lety. V roce 2004 šlo vlastně o propadák. Jak finanční, tak u fanoušků i kritiků.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *