Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Filmové resty: Zabiják & bodyguard

V létě přišel do kin film, který v trailerech nevypadal nijak zvlášť originálně a převratně, ovšem jeho obsazení bylo naopak velmi slibné. Pokud někde najdete pohromadě jména jako Samuel L. Jackson, Ryan Reynolds, Gary Oldman a Salma Hayek, není na škodu trochu zbystřit.

Akční komedie s názvem Zabiják & bodyguard pracovala s osvědčenou zápletkou a příběhem. Slušňák a frajer, který spadl na dno, minimálně to profesní, na jedné straně a svérázný antihrdina a kriminálník na straně druhé. Navíc jsou v podstatě nepřátelé a šli, či si jdou, po krku. Nyní však musí táhnout za jeden provaz, aby dosáhli svých osobních cílů. První chce zpátky svou práci a postavení špičkového agenta a druhý dělá vše pro to, aby dostal svou milovanou ženu Soniu (Salma Hayek) z vězení, kde je zavřená jen kvůli němu. Jak to v takových příbězích bývá, nakonec to dají dohromady a vzájemná rivalita je ta tam. Fungují jako parťáci a zjišťují, že se jeden ve druhém mýlili.

Aby vše dobře dopadlo musí Ryan Reynolds (Michael Bryce) dostat, za méně než den, odsouzeného zabijáka Samuela L. Jacksona (Darius Kincaid) k mezinárodnímu soudu z Londýna až do Haagu, kde je nutné jeho svědectví k odsouzení běloruského prezidenta Dukhoviche (Gary Oldman). Může to znít jednoduše, jenže takového svědka je třeba hodně rychle poslat k šípku a pokud jste diktátor o velikosti hlavního záporáka, máte na to početnou armádu lidí, která po celou cestu nesourodé dvojici zatápí a s ničím se nemaže.

Celý film je plný dobrých vtipů, gagů a zábavných situací, některé čekáte, jiné překvapí. Ač je děj vystavěn na něčem důvěrně známém, má své osobité kouzlo, za které vděčí hlavně hercům a dobré režii. Akce je velice povedená a nadprůměrná, podpořena dobrou kamerou a střihem. Čas plyne rychle a ani si nevšimnete, že je stopáž skoro na dvou hodinách.

Ústřední dvojice funguje a chemie mezi Reynoldsem a Jacksonem je na sto procentech. Oba jsou zábavní a přitom uvěřitelní a dávají svým postavám něco ze sebe, role jim vyloženě sedí jako ulité. Gary Oldman je dokonalý, tak jako ve všem, co kdy hrál. Umí se vtělit do každé role tak, že máte možnost jej zase vidět jinak. Salma Hayek je stále velmi sexy a na to, jak málo prostoru dostala, je velice výrazná a svou postavu si evidentně užívá. Pouští svůj temperament z řetězu a dominuje ve všech scénách, kde se objeví.

Tenhle moderní akčňák jede ve stylu starých klasik jako třeba Smrtonosná zbraň a tím pádem má širokou cílovou skupinu diváků. Je to eRko, což znamená, že sprosťárnama a krvní se nešetří. Samozřejmě, že nejvíce sprostých slov má ve scénáři Sam Jackson. Shrnuto a podtrženo to všechno funguje na výbornou a vy jen sedíte a bavíte se, v podstatě od začátku do konce. Čekal jsem nudu a akčně komediální klišé a dostal jsem to, jenže mě to zatraceně bavilo, žádná nuda a jsem rád, že i dnes někdo dokáže udělat film podobný hitům z 80. let natočený v módu dnešní kinematografie. Z obojího si to bere to nejlepší a pokud se všechny přísady dobře promíchají, jak to udělal režisér Patrick Hughes, výsledek musí stát za to. Studio Lionsgate prostě trefilo do černého (to není nic rasistického).

Důležitá věc, nekoukejte na verzi s dabingem, originální zvuk je totiž nutný, aby jste si užili film takový, jaký skutečně je.

Zabiják & bodyguard
Orig. název: The Hitman’s Bodyguard
Premiéra: 17. 8. 2017
Délka: 118 min
Režie: Patrick Hughes
Hrají: Ryan Reynolds, Samuel L. Jackson, Gary Oldman, Elodie Yung, Salma Hayek, Joaquim de Almeida a další

Hodnocení: Velice milé překvapení, kde je možno vidět, že za málo peněz (budget 30 mil.) může být hodně muziky, tedy zábavný příběh a dokonalé herecké výkony podrtržené zručnou prací režiséra.

90%

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *