Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Filmové resty: Pobřežní hlídka

Další oprášená stará značka, přivedená na plátna kin. Já u toho v kině chyběl, ale zvládl jsem zkouknout ještě před uvedením na DVD a Blue-ray.

Seriálová pobřežní hlídka byla hitem, který také časem vyšuměl, ale zapsal se mezi významné počiny své doby. Jména jako David Hasselhoff a Pamela Anderson zná snad každý. Dokonce i představitel připravovaného Aquamana Jason Momoa začínal v tomto seriálu. Záchranářský sbor plavčíků na plážích v Malibu se tam nestaral jen o bezpečí na pláži a ve vodě, ale bojoval s bezprávím a zločinem. Jinak by totiž byl seriál trochu nudný. Samozřejmě každý díl nabízel spoustu spoře oděných dívek a chlapců, mazajících se opalovacím krémem nebo provozujících náhodný plážový sport. Zde vzniklo klamné dogma, že na amerických plážích se prohánějí samí adepti na práci v modelingu. No co, ale v telce se na to koukalo hezky.

Po letech se v Hollywoodu rozhodli natočit filmovou verzi o těchto hrdinech v červených plavkách a pojmout to jako komedii s kriminální zápletkou. Proč ne. Fanoušci dotčené generace zajásali, hlavně i proto, že tady při vší úctě není moc co zkazit. Stačí místo Davida Hasselhoffa do hlavní role Mitche Buchannona obsadit Dwayna Johnsona, přidat Zaca Efrona jako nafrněného playboye a jede se. Trailery vypadaly vtipně a film lákal na dobrou letní zábavu s trochou nostalgie.

Na začátku se dozvíme vše potřebné o postavách a samotném útvaru plavčíků, kde je Mitch bohem mezi záchranáři a každého nováčka si velice pečlivě vybírá. Jenže tentokrát mu mezi jeho podřízené cpou i mladého olympijského vítěze, jenž má rád hlavně sebe a čeká, že vše bude jen formalita. No klasika, nic nového. Takže sledujete, jak se mladej snaží a starej mu dává kapky. No a do těchto všedních dnů se na plážích objevují drogy. Proč to nechat na policii, když to může vzít do svých rukou mládež od Pobřežní hlídky. Takže se vyšetřuje a hledá, vše dopadá špatně, ale nakonec se to všechno otočí a místní policejní jednotka se nestačí divit co pár fešáků a krasavic v plavkách dokáže.

Tvůrci měli rozhodně těžký úkol. Udělat komedii na motivy něčeho, co ve své době bylo hitem číslo jedna a bralo se naprosto vážně. Nesměli to přehnat, aby nesklouzli k prosté parodii. Je bohužel cítit, jak se zmítali na hranici tolerance a nakonec nedokázali efektivně využít celý potenciál, který značka Baywatch má. Pobřežní hlídka je vtipná, to jo, budete se smát. Občas jde sice o poněkud neoriginální a trapné fórky, ale v součtu je to sranda. Je to vlastně béčková zápletka plná céčkových gagů s áčkovými herci. Mezi Johnsonem a Efronem funguje chemie výborně, ale většina dalších postav je docela mimo, jak castingem, tak tím, jak jsou napsané. Scénáristi vsadili vše na hlavní dva mužské charaktery a na ostatní jaksi nezbylo. Vlastně ještě jedna postava zachránila výsledek. Jon Bass v roli Ronnieho, mládence, který se k plavčíkům hlásí jen z čisté lásky k C.J. (Kelly Rohrbach). Ta je mimochodem naprosto tuctová a nezajímavá, na rozdíl od seriálové Pamely Anderson. Ronnie je ten mladý outsider a smolař bez dostatku sebevědomí s pár kily nadváhy, ale právě proto si jej oblíbíte a držíte mu palce, aby nakonec získal dívku svého srdce. Takže on a C.J. nesou něco, čemu bychom mohli říkat romantická linka.
Mrzí mě ale špatné využití Davida Hasselhoffa a Pamely Anderson. Jejich camea byla naprosté výstřely do prázdna. Efekt nula, vtip nula, nápad nula, sečteno nula. Hasselfhoff to alespoň trochu napravil v potitulkovce.

Četl jsem hromady recenzí na různých webech. Často se mluví o zbytečném filmu a na snímek se kydá hnůj. Kdo čekal další Jump Street, se nedočká, ale mezi námi, to taky nebylo zrovna nijak extra. Filmová Pobřežní hlídka přinesla kapku nostalgie a Dwayna Johnsona v další typické roli pro něj. A to je fajn. Po filmu jsem měl úsměv na rtech a dobrou náladu. Já totiž přesně čekal jaký ten film bude. Nebyl jsem naivní či přehnaně důvěřivý, abych čekal, že to bude jakýsi letní hit. Normální oddechovka, u které se zasměju a s čistou hlavou jdu spát. Jde o čistý průměr a pokud někdo sáhne k vulgarizmům kvůli tomuto filmu, nevím jaká slova by volil k filmu Sharknado (Žraločí tornádo), které jsem viděl včera (jen asi 20 minut, čistě z encyklopedických důvodů) a zjistil jsem, že hodnocení „odpad!“ je tady prostě málo.

Pobřežní hlídka
Orig. název: Baywatch
Premiéra: 15. 6. 2017
Délka: 116 min
Režie: Seth Gordon
Hrají: Dwayne Johnson, Zac Efron, Alexandra Daddario, Priyanka Chopra, Kelly Rohrbach, Jon Bass a další

Hodnocení: Mohlo to být lepší, ale i horší. Já se bavil a byl jsem rád, že jsem nečekal super trhák, ale přesně to, co jsem dostal. Učebnicový průměr svého žánru.

55%

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *