Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Filmové resty: Moana nebo Vaiana, prostě Disney zase skóruje

Na konci roku 2016 poslal Disney do kin animák Moana, v evropě pod názvem Vaiana. Už dorazil i k nám domů a je čas se mu podívat na zoubek.

Proč vlastně jiný název? Jméno Moana je v moha evropských zemích registrované obchodní jméno, tudíž jej Disney nemohl použít. A aby toho nebylo málo, říkala si tak jedna pornoherečka z 80. let. Titul snímku a hlavní hrdinka dostali nové jméno Vaiana. V Česku celým názvem Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa, aby se to dobře pamatovalo.

Příběh vypráví legendu spjatou s Polynésií a obyvateli havajských ostrovů. Na počátku všeho byl oceán. Jako první se na světě objevila bytost, bohyně Te Fiti. Ta stvořila život a vše kolem něj. Taková matka Země. Moc čerpala ze svého srdce a jak to tak bývá, postupně se objevili další bohové, polobohové a démoni, kteří její srdce chtěli ukrást, aby získali její schopnost tvořit. Podařilo se to právě polobohu Mauimu. Ten však v boji s démonem Te Kā ztratil svou moc i srdce Te Fiti, jež pohltil oceán. Když Te Fiti neměla své srdce, začala se oceánem šířit temnota, která ničila veškerý život. Proto si oceán vybere mladou dívku Vaianu, aby našla Mauiho, převezla ho přes oceán, aby mohl vrátit srdce Te Fiti, a tím zastavit temnotu a zachránit život na všech ostrovech včetně toho, kde žije samotná Vaiana.

To by bylo k příběhu, který je vlastně velmi jednoduchý, ale jeho vyprávění, postavy, animace, hudba a vlastně vše je tak úžasné, že Vás okamžitě pohltí a vezme Vás na dobrodružství plné zábavy. Po zhlédnutí musím jasně konstatovat, že tohle by si Oscara za nejlepší animák zasloužilo více než Zootropolis, protože to má to, co téměř všechny filmy od animátorů studio Disney – duši. Je to kouzelné, milé, zábavné, vizuálně a hudebně naprosto bezchybné.

Mauiho, jemuž v originále propůjčil svůj hlas Dwayne Johnson, si zamilujete stejně jako krásnou Vaianu, včetně jejího kohouta, to Vám garantuji. Nebude to vůbec jednoduché. Nejdříve musí Vaiana najít a přemluvit Mauiho, aby se s ní vůbec někam vydal, potom mu musí pomoct získat zpět jeho moc a teprve potom mohou vyrazit vrátit, co bylo kdysi ukradeno. Jenže ani po tisících letech nepřestali další tvorové po srdci Te Fiti pátrat a pro jeho získání udělají cokoliv. Jejich dobrodružství je tak plné nástrah, nebezpečí a zkoušek. Spolehněte se, že si jej budete chtít několikrát zopakovat. Vaše děti ještě vícekrát.

V českém dabingu, který je povedený, jsou písně velice dobře otextované a ještě lépe zazpívané, protože tohle si pánové u Disneyho prostě umí ohlídat, stejně jako u předchozího hitu Ledové království. Nápaditost autorů je obdivuhodná a často velice originální, ale i kdyby ne, nevadí to. Snímek má velice dobře namíchaný obsah humoru, napětí a emocí. Nechybí ani pár překvapení.

U nás doma je to teď hit číslo jedna. Naše šestiletá divačka o ničem jiném nemluví a i my, rodiče, si neustále broukáme melodie z filmu. Nezbývá mi než doporučit Vaianu všemi deseti.

Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa
Orig. název: Moana / Vaiana
Premiéra: 24. 11. 2016
Délka: 107 min
Režie: Ron Clements, John Musker
Hrají: Auli’i Cravalho, Dwayne Johnson, Temuera Morrison, Jemaine Clement, Nicole Scherzinger, Alan Tudyk, Oscar Kightley, Chris Jackson

Hodnocení: Klasický animák od Disneyho pro celou rodinu a všechny generace plný emocí a humoru. Vychytaný do detailu s poutavým příběhem a skvělými postavami.

100%

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *