Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Filmové resty: Mission: Impossible – Národ Grázlů

Dnešním restem, který mi chyběl v seznamu zkouknutých titulů, je zatím poslední Mission: Impossible. Stojí Tom Cruise a jeho spionážní série pořád za to?

Když jsem se díval na seznam snímků, které bych rád viděl, tenhle vyloženě křičel: „Já první, já první!!!“. Nevím jestli byl nakonec úplně první, ale je to dost možné. Měl jsem za sebou první tři filmy série, a to už hodně dávno. Kolem Národu grázlů se udělal takový humbuk, že jsem šel rovnou na něj a přeskočil tak Ghost protokol, o kterém jsem psal minule.

S nulovým očekáváním jsem si pustil nejmladšího člena série a přemýšlel, jak dobré to po tolika filmech ještě může být. Čekalo mě velice příjemné překvapení. Vše šlapalo od první kýčovité scény s vlajícím Cruisem na plášti letadla. Otevíračka to byla opět slabá a hloupá, ale lepší než minule.

Ethan Hunt se vydává na vlastní pěst vyhledat a zničit syndikát. Nic zvláštního, to by měl zvládnout levou zadní, ale je na to sám. No „sám“, však víte, nakonec mu kamarádi zase pomůžou. Nechme příběh příběhem, ten je výborný a co mě na něm opravdu bavilo byly zvraty a nejistota, zda je to tak nebo jinak.

Jde o asi nejvtipnější film série. Spousta vtipných scén, gagů, momentů a žádné nejsou hloupé. Simon Pegg dostal ještě více prostoru a svědčí mu to. Nováčkem je Rebecca Ferguson, která působí tak zvláštně. Nemohl jsem se celý film rozhodnout, zda se mi líbí nebo ne. Myslím jako žena, člověk. Ukázalo se, že asi právě proto dostala roli Ilsy Faust, ta je totiž stejně záhadná a nečitelná. Nevíte, jestli jí můžete věřit a na čí straně vlastně je. Celý film ji sledujete a lámete si hlavu na tím, za koho teda kope, mrcha! Výborný je i vstup na scénu Aleca Baldwina. Ten toho moc neodehraje, přesto si jej zapamatujete, protože je to výborný trailer na další díl, kde se určitě vrátí a snad ho tam bude více. Naopak Jeremy Renner se stáhl do pozadí. Většinu filmu jen politikaří a až v závěru vyráží do terénu, ale s jeho rolí v Ghost protocol se to vůbec nedá srovnat. Škoda, velká škoda.

Film má hlavu a patu, akce je špičková, zvraty jsou překvapivé a celou dobu čekáte, kdo těch kroků dopředu naplánoval více. Má celou dobu výborné tempo a zručnost režiséra je evidentní. Tom Cruise ví, co dělá, umí si vybrat filmy a tenhle se povedl po všech stránkách, a už se těším na pokračování. Stačí doladit otvíračku, aby to fakt byla M:I, více Rennera a jinak neměnit nic.

Jako člověka nemám Toma Cruise nijak v lásce. Ta jeho scientologie a další věci, ale jako herec… no klobouk dolů vážení, prostě to umí a vždy do toho jde na 100 %. Vždy odvede poctivou práci. Opravdu ještě takové to herectví ze staré školy. K tomu už jen stačí dodat, že ve většině akčních scén se nenechává zastupovat. Např. tady vydržel při natáčení jedné scény 6 minut pod vodou.

 

Mission: Impossible - Národ Grázlů
Orig. název: Mission: Impossible – Rogue Nation
Premiéra: 30. 7. 2015
Délka: 132 min
Režie: Christopher McQuarrie
Hrají: Tom Cruise, Simon Pegg, Rebecca Ferguson, Jeremy Renner, Ving Rhames, Alec Baldwin, Sean Harris

Hodnocení: Výborná a zábavná akce, zvraty a chytlavý děj, možná nejlepší díl celé série.

85%

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *