Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Filmové resty: Mission: Impossible – Ghost Protocol

Další v pořadí dohánění restů byla čtvrtá Mission: Impossible. Špionážní série, která stále žije a já si nechal utéct hned dva její filmy. Ostuda.

Při pohledu do seznamu filmů, které jsem v minulosti minul, jsem si všiml hned dvou sourozenců, kde se vše točí kolem špióna Ethana Hunta. Tohle bylo třeba dohnat. Ačkoliv jsem to vzal opačně a nejdříve se podíval na Národ grázlů, který mě donutil sáhnout až do roku 2011, hodnotit budu chronologicky dle data premiéry.

Mission: Impossible je značka spojena s Tomem Cruisem a ačkoliv nejsem jeho fanda jako člověka, tak se musí nechat, že herec je opravdu výborný a odvádí vždy stoprocentní výkon. Pustil jsem si tedy Ghost protocol a čekal na čupr supr otevírací scénu, kde to zase bude domyšlené do puntíku a hlavní hrdina vyvázne, protože se svým týmem všechny přečůral. A hle! Ono ne. Nejen, že ono přečůrávání skončilo pouze u odepnutého poklopce, ale chyběla tomu ta pravá atmosféra, známá z předchozích dílů. Otevíračka strašně slabá, nudná a pomalá. Tak jo teda, řekl jsem si, a snažil oprostit od pocitu zklamání ze začátku. Otevíračkou mám na mysli scénu, kdy se děj točí kolem útěku Toma Cruise z vězení. Celý film zahajuje jiná scéna, natáčena v Praze, kde si bystřejší divák všimne Pavla Kříže jako může s kufříkem, jež nemá ve scénáři ani slovo a před kamerou má dobrých 10 vteřin. Ono se vůbec dost natáčelo v Praze, takže to často bije do očí, i když tvůrci Prahu vydávají za Moskvu a podobně.

Tajná organizace, pro kterou Ethan Hunt pracuje je obviněna z útoku na Kreml, a tak musí Tom Cruise na vlastní pěst sestavit tým, očistit jméno svého zaměstnavatele a dopadnou viníka. Zní to poměrně nudně, tohle už tu bylo nesčetněkrát, že? Kdo bude cítit podobnost s filmy s Danielem Craigem jako Jamesem Bondem, nemusí se cítit provinile, já ji cítil skoro pořád.

Co stále nechápu, proč Simon Pegg hraje ve špionážní sérii pana Scotta ze Star Treku? Charakter je to úplně stejný, ale úplně, takže kdo viděl oba filmy, může ho to docela rušit, protože jedno připomíná druhé a český dabing to podporuje tím, že v obou případech mu svůj hlas propůjčil Petr Rychlý. Příchod jeho postavy do týmu agenta Hunta má dle mého jasný účel. Dělat zábavu a vtip, aby to nebylo tak vážné. Za mě palec nahoru, protože to vážně funguje a je to vyvážené, takže vtipné okamžiky nijak nesnižují vše ostatní. Z dalších postav stojí za zmínku už jen Brandt (Jeremy Renner). Ten je osvěžující novou tváří a má skvělý vývoj a charisma po dobu celého filmu. Paula Patton jako Jane je ve filmu vlastně jen do počtu, aby tam byla nějaká žena. Ovšem její příspěvek je tak slabý, že jsem si na ni vzpomněl až při několika minutovém hloubání, kdo že to tam ještě byl.

Jedná se o průměrnou akční podívanou, kde začátek a prostředek jsou vlastně mnohem lepší než finále, které je obyčejné a předvídatelné, a mě osobně zklamalo, takže nám tady zůstává nadprůměrná střední část, a to je děj odehrávající se na středním východě, jež působí jako by ho napsal a režíroval úplně někdo jiný. Film si určitě už nikdy nepustím. Stačí vidět jednou, nemá pro mě žádnou přidanou hodnotu, abych na něj koukal úmyslně vícekrát. Co se týče akce, tak je lehce nad průměrem a je typická pro tuto sérii, ale jak už jsem říkal, vše je velmi předvídatelné, a tak jediný opravdový zvrat přichází s postavou Brandta. Samozřejmě, že na pokraji života a smrti hlavní hrdina zastaví zloducha a jeho ďábelský plán na zničení světa.

Mission: Impossible - Ghost Protocol
Orig. název: Mission: Impossible – Ghost Protocol
Premiéra: 15. 12. 2011
Délka: 127 min
Režie: Brad Bird
Hrají: Tom Cruise, Paula Patton, Simon Pegg, Jeremy Renner

Hodnocení: Pro fanoušky série určitě paráda, ostatní na film asi časem zapomenou.

70%

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *