Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Talentové soutěže na českých obrazovkách 3. díl – StarDance

StarDance je formát, který obíhá celý svět stejně jako Talenty, X Faktory nebo Superstar, ale jedním se liší.

Soutěží v něm taneční pár složený z profesionála a amatéra. Ovšem oním amatérem není žádný Franta, který prošel konkurzem před porotou, ale celebrita, která sebrala odvahu a přijala nabídku televize a upsala se na několik měsíců těžké řeholi. Už tento víkend nás čeká osmá řada a je tedy vhodný okamžik na uzavření mého třídílného zamyšlení, či jak to nazvat.

StarDance na X způsobů

Každý formát může být zpracován různě a majitel product placementu si přesně hlídá, co se bude dělat tak, jak je dáno a co si může pořadatel ve své verzi upravit a přizpůsobit. Proto jste se se StarDance mohli setkat i pod názvy Let’s Dance nebo Dancing with the Stars. Image se také může lišit. Například česká verze StarDance je uhlazená seriózní a velmi kvalitní show na nejvyšší úrovni. Nedávno jsme také mohli sledovat slovenskou verzi jako Let’s Dance. Ta naopak vypadala jako barevný rozverný cirkus ve stylu karnevalu v Riu de Janeiru. Takže byste nehádali, že jde o stejný formát. Na rozdíl od své ženy jsem dříve nebýval příznivcem společenských tanců a kouzlo standartního a latinskoamerického křepčení jsem objevil až později. Co to znamená? Že se těším a od druhé řady jsem skalní fanoušek a věrný divák.

Provedení České televize považuji za to, co tuto soutěž povyšuje nad všechny konkurenční talentové formáty. Vítám také, že tuto značku má pod křídly veřejnoprávní televize, jelikož je to celé bez těch kolikrát trapných komerčních vsuvek a reklamních přestávek. A pokud nám krásná Tereza Kostková jednou za díl řekne, kdože může za lesk na nádherných šatech tanečnic, a navíc to vtipně a nenásilně vpašuje do nějakého svého vstupu, tak mi to vůbec nevadí. Naopak se těším, jak to udělá příště.

I prvky reality show jsou zde velice omezené a nehraje se na žádnou senzaci, kamera nás nebere na výlety kamsi pod peřinu aktérů, protože od začátku každého ročníku jde hlavně o tanec a dobrou zábavu s partou fajn lidí.

Jiný svět na ČT

Je až neuvěřitelné, jak dokáže Česká televize kvalitně a profesionálně soutěž připravit a uvést na obrazovku. Jako by to bylo z úplně jiného světa. Nepatřím mezi fanoušky pořadů z produkce ČT, ovšem StarDance je něčím výjimečným a na českých obrazovkách byste těžko hledali něco konkurence schopného. Pořad na svém začátku sledovali hlavně příznivci tance, nyní, po sedmi řadách, už na to kouká kde kdo. Stejně jako já se i jiní stali fanoušky tance později, alespoň na úrovni diváka.

Zajímavý mix známých osobností také přitahuje pozornost. Jako minulý rok, kdy přijal roli soutěžícího například Leoš Mareš, ale i další celebrity, které se tak mohou divákům ukázat v úplně jiném světle.

Moderátoři

Tady si troufnu tvrdit, že jde o alfa omega faktor celého formátu, jak jej vyrábí ČT. Marek Eben a Tereza Kostková jsou prostě ti praví. Nedokážu si představit, že by soutěž moderoval někdo jiný. Oba jsou elegantní, naprosto skvělí a odvádějí výbornou práci, která dodává soutěži pravý punc. Marek je vždy originální, vtipný a velice dobře připravený a ani po sedmi řadách se neopakuje a nenudí. To samé vlastně platí o Tereze, které to navíc vždy sluší.

Marek Eben a Tereza Kostková

Jejich chemie funguje a výborně se doplňují, a co je důležité, tak řadu od řady dostává Terezka více a více prostoru. Ano, jsou lidé co jednoho nebo druhého nemohou vystát, ale ti se na to stejně nedívají. Moderátorská dvojice působí jako tmelidlo celé party. Navíc je evidentní, že je tato práce baví a stále ji dělají s chutí.

V roce 2009 zkusila ČT jinou šou, nazvanou „Duety …když hvězdy zpívají“. Princip byl obdobný, profesionální zpěváci zpívali s jinými osobnostmi bez pěveckých zkušeností. Produkce vsadila, jako na hlavního moderátora, na Terezu Kostkovou a jejím partnerem byl Aleš Háma. A víte co? Nefungovalo to ani trochu. Ona celá ta soutěž byla taková nezajímavá a nevýrazná, takže se v České televizi vrátili k osvědčené značce StarDance.

Porota

V odborné porotě už se nám pár jmen vystřídalo, ale některá se pevně drží. Symbolem českého StarDance je Zdeněk Chlopčík, vtipný a přísný profesionál. I když to v posledních řadách vypadá, jako by nám měknul. Tatiana Drexler vynechala pouze první řadu a je vždy naprosto upřímná a i když je její hodnocení negativní, dokáže ho podat pozitivně. Ještě tady máme herce Jana Révaie a režiséra a choreografa Radka Balaše. O těchto dvou pánů čekáme více hodnocení, co se uměleckého dojmu týče, ale už mají taky své místo v porotě zahřáté. Mimo tuto sestavu, která se posledních pár let nemění, se v předchozích řadách objevili i další tváře. Například Vlastmil Harapes, Mahulena Bočanová, Petra Kostovčíková, Eva Bartuňková nebo Richard Hes.

Porota pro osmou řadu StarDance

Ať šlo o jakoukoliv řadu, porota byla vždy velice zábavná, objektivní a neseděla tam jen kvůli zvedání známek a hodnocení, několikrát jsme viděli její členy vyskočit na parket a ukázat, že do toho mají co mluvit.

Soutěžící

Profesionální tanečníci mají můj respekt, protože často dostanou za úkol naučit tančit někoho, kdo nejen, že to nikdy nezkoušel, ale třeba postrádá i pohybový talent, a to je teprve výzva.

Ročník od ročníku se nám tanečníci mění, ale zároveň se vracejí. Za nejúspěšnějšího profesionála můžeme považovat Jana Ondera, který se s partnerkou dostal třikrát do finále a dvakrát z něj vyšel jako vítěz. V sedmé řadě působil jako odborný poradce a choreograf. Tuto roli si prohodil s Petrem Čadkem, který se vrátil mezi soutěžící.

Vybrat ze známých osobností ty NEJ není lehké. Každý ušel kus cesty, na které ztratil pár kil ze své hmotnosti a zlepšil si fyzickou kondici. Hrdinství je už to, když přijmou pozvání a jdou do rizika, že se před národem mohou naprosto znemožnit. No popravdě se najdou i tací, co na tom postaví svou strategii. Pokud nevíte, o kom mluvím, tak mám na mysli Lukáše Pavláska, který loni rozpoutal snad největší kontroverzi a aféru ve StarDance vůbec. Snad poprvé v historii diskuzí jsem zaznamenal spousty nenávistných komentářů a kritik, že ČT jeho oslovením zničila celou sedmou řadu. Já z něj nadšen nebyl, nemám ho rád ani jako komika, ale musí se nechat, že ke konci svého účinkování už se začal i viditelně snažit. Ovšem dělat z toho národní skandál? To teda ne. Každá řada měla takového svého outsidera až dřevo. Vzpomeňme na Jiřího Schmitzera a jeho tréninkové spodky. Václava Vydru, jak jej v prvních kolech porota drtila a on se nakonec protančil až do finále. Nutno dodat, že zaslouženě.

Lukáš Pavlásek s partnerkou Lucií Hunčárovou

Viděli jsme herce a herečky, zpěváky a zpěvačky, hudebníky, sportovce, moderátory, komentátory a modelky všech možných generací i váhových kategorií. Nutno podotknout, že mládí nemusí znamenat větší šanci na vítězství. Vzpomeňme vítezství Dany Batulkové nebo Pavla Kříže.

Vždy, a to bez výjimky, vznikla skvělá parta, která držela pohromadě a podporovala se. Všichni si to chtějí užít a co nejlépe pobavit sebe a hlavně diváky. Takže jako u správné soutěže i tady platí, že není důležité vyhrát, ale zúčastnit se. Prostě zažít tu atmosféru, to na konci každé řady, říkají úplně všichni.

Ročník 2016

Již tuto sobotu začne osmý ročník s novými tvářemi a celkem deset párů se utká o titul krále a královny tanečního parketu. Obsazení je zajímavé a vůbec se neodvažuji odhadnout, jak to dopadne, protože hlasují diváci, a ti už dokázali nejednou překvapit.

Soutěžní sestava letošního ročníku

Sobotní večery na České televizi tak nyní budou, až do vánoc, ve znamení společenského tance a zábavy na vysoké úrovni.

Je to ten typ pořadu, který se obecně považuje za pořad pro ženy, a chlapi v hospodě se budou dušovat, že na to kouká jejich „stará“ a oni jdou raději do ložnice koukat na fotbal. Pravda je taková, že muži sledují tento pořad s úplně stejným zájmem vedle svých drahých poloviček a myslí si, že kdyby to přiznali, budou za měkkoty. Že chlapi?

Já jsem fanda akčních a sci-fi filmů, piju pivo a tančím jen, když ho vypiju dost, ale dobrou zábavu poznám a rád si ji užiju i poosmé, navíc ve společnosti mé milované a krásné ženy.


Talentové soutěže na českých obrazovkách – Všechny články:


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *