Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Talenty na českých obrazovkách 2. díl – Česko Slovenská Superstar

Superstar je u nás nejstarší talentová soutěž a zaměřuje se jen na zpěváky. Česko i Slovensko zažilo několik národních řad, až nakonec vznikl formát Česko Slovenská Superstar. Tentokrát se mi nejedná o detailní rozbor řadu po řadě, ale spíše o komplexní zhodnocení a analýzu vývoje tohoto fenoménu na českých, potažmo slovenských obrazovkách. V zahraničí je soutěž známá pod názvem Idol.

První česká řada nalákala jak hromady soutěžících, tak diváků. Byl to obrovský úspěch. Sledovali to snad všichni a o ničem jiném se nemluvilo. Na Superstar se chodilo do hospody jako na hokej. Zájem byl opravdu velký, přesně takový, jaký si komerční televizní stanice můžou přát. Bylo to něco nového, bylo to něco velkého. Nebylo to s čím srovnat. Ale dnes, kdy je za námi hromada řad s různými soutěžícími, porotci, moderátory a pravidly, už se to srovnání nabízí.

Pravidla

Každá řada měla pravidla svá a nikdy nebyla úplně totožná s řadou předchozí. Je to jasná cesta k tomu, aby došlo k malému osvěžení a třeba to i přidalo na zajímavosti. Castingy byly na začátku každého ročníku, potom divadla a druhá kola a třetí kola a semifinále a finále a superfinále. Tvůrci se snažili, aby to bylo vždy napínavé a mělo to atmosféru větší než Miss Universe. Každý určitě nesnášel to dramatizování, kdy se vyřazovalo a moderátoři napínali do nekonečna diváky, než oznámili jméno vypadnuvšího. Po pěti minutách čekání na verdikt, nám suše oznámili: „To se dozvíte za chvíli.“, a následovala reklama. Ovladač letěl směr televize.

moderatori_porota

 

Porota

V porotě se vystřídalo hodně osobností hudebního světa. Zastavím se jen u těch podstatných. Opravdovým držákem je Ondřej Soukup. Skladatel, který o hudbě a její tvorbě asi hodně ví. Bohužel většina diváku jej nemá moc v lásce, ale jeho názory respektují. K těm patřím i já. Na druhou stranu musím říct, že řadu od řady je pro mě snesitelnější. Dalším je oblíbený, kdysi přezdívaný Kat, zpěvák Pavol Habera. Ano, ze začátku se každý soutěžící třásl co mu Habera na jeho vystoupení  řekne, v posledních dílech už je Paľo spíše takový upřímný kámoš. Občas ale pronese něco silnějšího a připomene nám doby, kdy stínal hlavy bez váhání. Zpěvačka Marta Jandová už se také stala téměř neodmyslitelnou součástí poroty v Superstar. Kvalifikovaná rozhodně je, výborně zpívá a hudbu cítí. Bohužel zrovna ona je tou, který začíná být nudná a už i trochu okoukaná. Její citlivá duše je pro soutěžící určitě příjemnou změnou vedle pánů Soukupa a Habery. Pokud Marta tvořila dvojku s Darou Rolins, bylo to jako zpátky na základce a každá průměrná třídní učitelka by je rozesadila, ovšem v tomto případě to bylo to, co produkce asi zamýšlela. Ondřej Hejma je kapitola sama pro sebe a už nějakou dobu se formátu neúčastní. Za mě je to jen dobře. Je to rozhodně velmi vzdělaný člověk, ale nevím, zda je tím pravým, kdo by měl soudcovat mladé talenty a jeho obličej, potažmo účes, není na obrazovce nijak atraktivní. A řekněme si popravdě, Žlutý pes není skupina, která by bourala hitparády a trhy s hudebními nosiči. S tím obličej a účesem to platí i o Gábině Osvaldové, při vší úctě k ní. Ta je alespoň zkušená textařka a pohybuje se v hudební branži již velmi dlouho. Má nemalou zásluhu na kariéře Lucie Bílé a není důvod proč by nebyla kvalifikovaná na roli odborného porotce.

Porota ČS Superstar 2015
Porota ČS Superstar 2015

Koho ještě musím zmínit, ale jen krátce, je Rytmus. Dámy a páni, určitě klobouk dolů předtím, kam až to ze sídliska dotáhl. Fakt že jo, ale občas to bylo už… trapné? Některé jeho názory vlastně nenesly směrem k soutěžícímu nic konkrétního vlastně žádným směrem. Dobrý výkon hodnotil většinou slovy: „Stary, to si zabil.“, a bylo vymalováno. Ruku na srdce, nezapadal tam. Ona vůbec ta druhá československá řada patří k těm slabším. Rytmus, Tina, vítěz Lukáš Adamec, po kterém se od té doby slehla zem. Celkové komorní pojetí té řady ubralo na kvalitě a atmosféře. Poslední porotce, u kterého se zastavím a ukončím toto téma je Klára Výtisková. Objevila se zatím v posledním ročníku a já se dlouho a opakovaně ptal, kdo to sakra je a co tam sakra dělá. Její extravagantní šatník je rozhodně zajímavější než její zpěv. Získala cenu akademie Anděl, ale nepovažuji ji za někoho výjimečného na poli hudebního průmyslu. Rychle jsem si našel její písničky a další info, ale otázka, proč je v porotě se mi stále vracela, načež odpověď se nedostavovala. Působila do počtu a zaujala jen svými módními výstřelky a vlasovými variacemi, které byly občas k pláči. To už asi raději Hejmu nebo Osvaldovou, kteří ze sebe vždy dostali jasné hodnocení obsahující hlavu, patu a někdy i radu.

Moderátoři

Moderátorů už Superstar vystřídala hodně. Za mě to nejlépe fungovalo dvojici Leoš Mareš a Adéla Banášová. Neměl jsem výhrady a hlavně Adéla je jediná, která dokázala narušit Marešovu suverenitu a převahu, která je mu vlastní kdykoliv se dostane na televizní obrazovky. Do další řady dostal Tinu, která mu už dělala jen takovou asistentku. Úplně v první řadě soutěží provázeli Laďka Něrgešová a Ondra Brzobohatý. V součtu to bylo v pohodě, ale pokud je oddělíme, Ondra by to utáhl i sám. V zatím posledním ročníku se do role moderátora dostal Martin „Pyco“ Rausch, kterého jste mohli znát z ČSMT. Vzal to po svém a dle mého obstál bez výhrad. Bavil, nebyl trapný a holky se na něj asi rády koukají. Na poslední chvíli produkce rozhodla, že taky dostane asistentku, ale takovou aby i pánové měli na koho upřít svůj zrak. Stala se jí Česká Miss 2011 Jitka Nováčková. Nevím kdy, kde a jak se ověřovaly její moderátorské schopnosti a zda se vůbec ověřovaly, ale pokud jste na ní upírali jen zrak a ostatní smysly jste nechali stranou, fungovalo to, pokud jste zapojili i sluch, začalo to být smutné, trapné a otravné. I když jsem chtěl být tolerantní, tady produkce selhala. Její vstupy vždy diváka vykoply ze sedla a bylo to jako byste přepnuli na jiný kanál, kde běží pořad Áčko z minulého století. Jitka je nevinná, ačkoliv trocha sebereflexe by ji asi neškodila, ale to, že si tam televize dosadí štíhlou blondýnu s titulem královny krásy, nestačí, pokud neumí přirozeně vystupovat a mluvit před televizními kamerami.

Jitka Nováčková a Martin „Pyco“ Raush

 

Vítězové a poražení

Vyhrát Superstar je určitě super, ale neznamená to, že se z vás stala superstar a dostanete svou hvězdu na jakémkoliv chodníku. Je to teprve začátek a každý vítěz buď šanci využije nebo ne. Slyšeli jste o některém z těchto jmen? Lukáš Adamec, Sabina Křováková, Vlasta Horváth nebo Zbyněk Drda? Asi moc ne a přesto vyhráli. Naopak je mnohem více slyšet o lidech, kteří v soutěži neuspěli, ale dostali se do finále, což na druhou stranu úspěch stále je. Petr Bende skončil druhý, ale pořád se někde objevuje. Sámer Issa plní spíše titulky bulvárních časopisů a evidentně ho to baví, ale o jeho hudební tvorbě se nemluví. Míša Nosková skončila devátá, ale slyšíme o ní pořád, také už převážně ze strany bulváru. Tady jsou další jména, o kterých slyšíme více než o vítězích. Ben Cristovao, Monika Bagárová, Martin Harich, Gabriela Gunčíková, Celeste Buckingham, Markéta Konvičková. Všichni tito žijí velmi aktivní hudební kariéru až si nejste jisti, zda tedy vypadli nebo vyhráli. Vše je to o tom, kdo si mladé talenty vezme po soutěži pod svá křídla a jak s nimi pracuje. Talent totiž nestačí.
Ale jsou i vítězové, kteří to dotáhli vysoko a svůj úspěch v soutěži dokázali přetavit v úspěch kariérní. Číslo jedna je samozřejmě Aneta Langerová, která už získala i několik slavíků včetně toho zlatého a sesadila Lucii Bílou. Aneta je úspěšná, i když nikdy nešla s trendy a proudem a dokázala, že můžete být úspěšní, i když zůstanete sví a budete dělat to, co máte rádi a jak to máte rádi. Po Anetě je velká mezera, ale po chvíli potkáte Martina Chodůra. Sympaťáka s hlasem jako zvon alá Tom Jones. Ten se stále udržuje v povědomí, ale už ne tak výrazně. Bohužel to je vše co se vítězů týče. V minulém roce na vítězství dosáhla Emma Drobná, ale myslím, že i ona se ztratí někde v zapomnění, protože její hlas je použitelný pouze k určitém žánru/stylu a i když jsou tam emoce, není tam potřebný náboj a nevěřím, že dokáže udělat díru do středu Evropy natož do světa.

Emma Drobná
Emma Drobná vítězka ČS Superstar 2015

 

Hvězdná pěchota

Ze začátku fungovala a bavila, ale postupem času ztratilo utahování si ze soutěžících, kteří se přišli sebevědomě ztrapnit svým zpěvem nezpěvem před celým národem, na atraktivitě. Řekl bych, že Anička “Dajdou” zůstane už navždy nepřekonána. Ale to je můj názorrrrr.

 

Obecně jde úroveň soutěžících neustále dolů a stále menší procento z nich se v šoubyznysu uchytí. Superstar je ale dle mého stále nejoblíbenější a nejsledovanější soutěžní formát u nás. Uvidíme, zda bude další řada a co nebo koho nového přinese.

Příště se v posledním díle podíváme na kvality StarDance.


Talentové soutěže na českých obrazovkách – Všechny články:


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *