Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Talenty na českých obrazovkách 1. díl – Česko Slovensko má Talent

Snad nikomu nemohou utéct další a další ročníky talentových soutěží, které si naše televizní stanice připravují rok co rok a pokaždé se snaží přijít s něčím novým, aby si udržely diváckou přízeň.

Už nějakou dobu přemýšlím o tomto tématu a rozhodl jsem se k tomu něco říct sám za sebe. Nejsem pravidelný divák, ale úplně mě to nemíjí. Není to tak úplně o filmu, ale rozhodně to souvisí s televizí. Snad tím neklesnu v očích našich fandů :)

Vybral jsem celkem tři soutěžní šou, z toho dvě běží výhradně na komerčních stanicích a pokrývají Česko i Slovensko. Začneme soutěží Česko Slovensko má Talent a následovat budou Česko Slovenská Superstar (2. díl) a StarDance (3. díl).

Česko Slovensko má Talent (aka ČSMT)

Soutěž má za sebou už 5 ročníků, pomohla nám se seznámit s tvářemi jako je Jaro Slávik a Martin „Pyco“ Rausch, kteří byli, minimálně, pro českého diváka neznámí. Projekt začal původně na Slovensku jako Slovensko má talent, až potom ho společně uchopily česká Prima a slovenská TV JOJ a pozvedli jej na „mezinárodní soutěž“. Na tom dnes už není nic zvláštního, rozdělí se náklady a zasáhne se větší publikum. I Superstar začala být po pár řadách na jednu zem až příliš velká a náročná.

Samotný formát nabízí rozmanitost toho co můžeme vidět na rozdíl od jiných soutěží, které jsou většinou zaměřené jen na jednu „disciplínu“. Soutěžit může kdokoliv, kdo něco umí. Takže od zpěváků a muzikantů přes akrobaty, kouzelníky, baviče, tanečníky, až po kaskadéry, mimy a cvičená zvířata.

Musí se nechat, že v každém ročníku se objeví někdo, kvůli komu se Vám zatají dech. Kvalita jednotlivých ročníků je plus mínus stejná, ačkoliv se nemohu zbavit dojmu, že první dva byly přece jen o něco lepší a možná i sledovanější.

Prvky reality show jsou skromné a nijak výrazné, soukromí aktérů je odhalováno rozumným způsobem a diváka neotravuje, ale pokud existuje nějaký za srdce beroucí prvek, je třeba ho rozmáznout a vykreslit jak se patří s patřičným hudebním podkresem.

csmt1

 

Porotci

Porota tady funguje jen jako jakýsi filtr v úvodních castinzích, ale i oni se někdy v semifinále podivují, kdo že jim to tam prošel. Jaro Slávik byl zatím u všech československých řad a je to asi nejpovolanější člověk z porotců. Spousta lidí ho zavrhla po aféře s porno průmyslem, ti bez předsudků a se zdravým rozumem se tím však ovlivnit nenechali. Lucie Bílá taky ještě nechyběla, ale klidně by mohla. Nic osobního proti ní nemám, ale dívat se, jak dokola a stále více afektovaně hodnotí a kouká s vykulenýma očima na neuvěřitelné výkony soutěžích, mě pomalu přivádí do agónie. Na druhou stranu, asi se to divákům líbí, ona je tam zřejmě za takový ten lidový názor a pohled, se kterým se spousta diváku ztotožňuje. Čert ví, ale jestli bude další řada, nemusela by tam už být. I těch pár dílů co jsem letos viděl mi stačilo. V první sezoně se objevil Jan Kraus, ten svým osobitým humorem a projevem určitě přinesl své, ale nic zapamatovatelného po něm nezůstalo. V druhé a třetí řadě ho nahradil Martin Dejdar, dle mého je to seriózní herec, který má u diváků mnohem větší uznání a respekt. Také je všestrannější a dokáže lépe hodnotit zda dotyčný talent má nebo ne. Do další řady přišel mezi porotce Leoš Mareš, který v době, kdy opustil moderování velkých projektů, uvítal možnost sedět v porotě. Bylo to na konci období, kdy bylo všude přemarešováno, takže určitě příjemná změna. A kdo jiný než on by měl být v porotě, potom co prošel, jako moderátor, všemi možnými soutěžemi a setkal se se spoustou talentovaných lidí. Do páté řady přešel z pozice moderátora do role porotce Jakub Prachař. Nevím, jestli neměli nikoho lepšího, ale vypadá to tak. Jako moderátor byl Jakub s Pycem sehraná dvojka a fungovalo to. V porotě byl asi za odměnu. Nepasoval tam, není typ pro porotcování a místy jsem měl pocit, že dostal roli bez scénáře, a tak se do ní snaží dostat sám, aniž by o postavě cokoliv věděl. Byl naprosto nepřirozený po všech stránkách. Když pak na poslední chvíli přidali čtvrtého člena poroty v podobě Diany Mórové, bylo dokonáno. Tato slovenská herečka nepřinesla soutěži kromě hezké tvářičky nic. Toto není nic proti těmto lidem, ale jak je známo, každý, kromě Chucka Norrise, je dobrý v něčem jiném. A být v porotě soutěže tohoto formátu bylo mimo záběr Jakuba i Diany. Někdy by mě zajímalo, zda to je tím, že nikdo do poroty nechce, anebo produkce oslovuje tyto typy lidí od začátku. Jen pro pořádek, pátou řadu měla dělat už jen samotná TV JOJ, ale Prima ji nakonec odvysílala, ovšem celou produkci táhla sama „Jojka“.

csmt2

 

Ne vždy vyhraje někdo super extra

A co výherci? To je kapitola sama pro sebe. Je třeba mít na paměti, že hlasují diváci a ti často sledují úplně jiná měřítka než by se dalo čekat. To platí pro všechny soutěže tohoto typu.

Hrálo se o peníze a postupně i o angažmá v Las Vegas, cestu kolem světa, automobil, dovolenou a také o možnost vystoupit před samotným Simonem Cowellem.

První řadu vyhráli Dae Man, dva siloví akrobati, kteří předvedli nevídanou šou a zlepšovali se s každým dalším číslem. Myslím, že byli důstojnými a právoplatnými výherci. Další ročník ovládl tanečník z Kyrgyzstánu Atai Omurzakov, který kraloval už v semifinále. Video z tohoto vystoupení sem prostě musím vložit.

Další tři ročníky ovládli zpěváci, což je pro mě spíše zklamání, protože na vítězství měli jiní. Opera nebo řekněme operní zpěv mě moc nebere, ale pro Jozefa Pavlusíka, a o rok později Miroslava Sýkoru, to znamenalo vítězství. Poslední ročník v roce 2015 nakonec vyhrála Gyöngyi Bodišová. Zpívala hezky, ale ani náhodou bych si na ni nevsadil jako na případnou vítězku. Její výkon se ničím nelišil od výkonů soutěžících konkurenční Superstar. Zpěváků už jsme prostě viděli plno a ona nepřináší nic navíc. Takový ten WOW efekt, když Lucka Bílá vykuleně a s otevřenou pusou kouká a neví, zda sní či bdí. Já v ČSMT hledám spíše čísla, která jsou rozmanitější a důmyslnější než jeden člověk s mikrofonem. Ale nezáleží jen na mě. Hlasují lidé, a jak se říká, sto lidí, sto chutí. Uvidíme, kdo to bude příště. TV JOJ má práva na tuto značku do roku 2018.

Příště se podíváme na zoubek Česko Slovenské Superstar.


Talentové soutěže na českých obrazovkách – Všechny články:


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *