Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Období plné návratů 3/3

Scifi fanda se dočkal! Vetřelec se připlazí po svých biomechanických kolenou a bude žadonit o další přízeň. Tu mou má již teď. Proč?

Protože Neill Blomkamp, jihoafrický supertalentovaný tvůrce, který má v sobě něco, co spousta daleko věhlasnějších režisérů nemá – sebereflexi a schopnost zkombinovat svůj záměr s přáním fanouška.

Pětatřicetiletý rodák z Johannesburgu má na kontě velmi hutný District 9, velmi pestré, kontrastní a povedené Elysium a nyní bojuje se svým aktuálním počinem Chappie.

Všechny filmy vymyslel sám, všechny filmy napsal sám nebo co-napsal a všechny filmy pojí několik společných indikátorů. Tím, který nejvíc dostává mě je fakt, že si od nikoho nenechá do ničeho mluvit (tím myslím ze strany studií, producentů, apod.).

Ve filmový kuloárech mezi zkušenými veterány či prvotřídními herci probíhají pochvalné řeči o tom, že Blomkamp je svým způsobem vizionář, který nepotřebuje bombastické trháky k tomu, aby oslovil masy lidí. Spousta režisérů má talent nezpochybnitelný, avšak stejně nezpochybnitelnou pružnou páteř, která se raději skloní pro dolary, než pro divácký kredit. Je poznat, že Blomkamp je jiný. Hodně připomíná Garetha Evanse, který masakruje indonéský filmový průmysl za pomocí Ika Uwaise. Oba by mohli boxovat v těžké váze, oba dokáží své myšlenky do puntíku přenést na plátno a nenechají se nikým ovlivňovat – snad jen fanouškovským očekáváním a chtíčem. Oba zkrátka dělají to co je baví, co umí a konečný spotřebitel se může ukojit blahem. Zní to jako slepá óda na Blomkamp? Určitě ano. Mám proč být nadšený, že tento supertalentovaný chlapík natočí Vetřelce podle svého. Co jsem zatím zjistil, mě nechává optimistickým ba přímo nadšeným.

Alien 5 (jak se zatím projektu říká) naváže na Aliens z roku 86 a atmosféru bude čerpat z prvního Vetřelce. Neodolatelný mix. Nečekejte reboot, restart ani nic podobného. A už vůbec nečekejte něco ve stylu Kickass drsný voják, který típe doutníky o rameno, jede vystřílet LV426.

 „Temné koridory, strach, vědomí, že mě sleduje monstrum, které likviduje vše živé jen z podstaty věci. Na tomhle stavěl první vetřelec, líbilo se mi to a na tomhle chci stavět i já.“ – Neill Blomkamp.

Vše, jak dnes každý fanda ví, odstartovalo sérií obrázků na Instagramu, kterými se Blomkamp a jeho designéři zabavovali v přestávkách natáčení aktuálního hitu Chappie.

Ripleyová, Hicks, Derelict a další „alienovská“ témata zahltila svět. Fanoušci začali pociťovat šimrání tam dole a slintat tam nahoře. Ovšem fakt, že Ripleyová už byla to dobou ve vetřeleckém univerzu pouhým klonem číslo 8, Hicks byl zpopelněn spolu s Newt, začalo se spíš šuškat o jakémsi spin-offu nebo rebootu.

Ripleyová a Hicks znovu v akci !

A tady se právě projevil Blomkamp tak, jak jsem jej popsal nahoře. Řekl si „fuck that shit“, nechám Ripleyovou i Hickse oživit, trojku a čtyřku nějakým způsobem vymažu z podvědomí a ukončím jejich osudy tak, jak se sluší a patří. Studio se poklonilo, uznale pokývalo hlavou a kolečka mechanismu se dala do pohybu. Kdyby přišel totálně neznámý režisér se stejně odhodlaným nápadem, rozhodně by se takový optimismus, jaký fanoušci Vetřelce cítí teď, nedostavil. Blomkamp si kritiky i fanoušky na svou stranu získal, je ohromným fanouškem Aliena a herečka Sigourney Weaver, která v Hollywoodu něco znamená, byla jeho vizí nadšená. To nedokáže každý režisér.

Elen Ripley se do své nejslavnější postavy vrátí, stejně tak bude ve filmu hrát Michael Biehn v roli Hickse. Logicky tímto padají veškeré události od úvodních titulků Aliena 3 do propadliště odmítnutých dějin a pojede se na novo.

„Nechci diskreditovat ani trojku, ani čtyřku. Neignoruji je, avšak můj upřímný názor je takový, že tyto díly vykolejily z nastaveného univerza. Jsem obrovským fanouškem Aliens a chtěl bych na něj navázat. Můj film bude genetickým příbuzným jedničky a dvojky.“ – Neill Blomkamp

Upřímně nadšená byla i samotná Sigourney, která svým prohlášením také dala najevo, co si asi tak myslí o svém osudu ve trojce a svém vzkříšení ve čtyřce.

„Chtěla bych své postavě konečně dát ten správný konec. Finální kapitolu, která dá Elen Ripley takové zakončení, jaké si zaslouží.“ – Sigourney Weaver

Žádná další oficialita se nekonala. Produkovat bude Ridley Scott, což je i není dobré. Jako otec Vetřelce má v genech (a doufejme, že i v paměti) zkušenosti a ten pravý recept na atmosféru z prvního dílu, znalosti univerza i nadstandardní vztahy se Sigourney. Tím horším aspektem je jeho nezpochybnitelný pokles v tvůrčí rovině. Jeho Exodus je opravdu nudný, nijak zajímavě vyprávějící, počin. Poradce taky schytal drsné rány kritik a Prometheus samotný je také částí publika nepřijat jako vzdálený prequel něčeho, co spustilo lavinu jménem Vetřelec. Ale těmto kritikům já s klidným svědomím můžu říct to, že to byl on, kdo Gigerovy super extra temné kresby přenesl na plátno, byl to on, kdo s Gigerem přetransformovali Aliena do filmové podoby a tím se stali nesmrtelnými. Ano jeho tvorba v posledních letech stagnuje, ale Vetřelec je pořád jeho výtvor a produkčně může být Blomkampovi „po ruce“ a nepochybuji, že režisér jeho nápadům bude naslouchat.

Chci ovšem, aby Blomkamp před premiérou mohl upřímně říct „je to můj film, má vize“.

Více o chystaném pokračování můžete slyšet v audioblogu Paradise.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *