Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Filmové resty: Solo: Star Wars Story

Už je to nějaký ten pátek, co do kin vlétl mladý Han Solo ve svém sólo příběhu, kterému se moc nepodařilo vydělat na své příslušnosti ke značce Star Wars. Po úspěchu Rogue One to byla pro studio Lucasfilm docela studená sprcha. Já jsem film dohnal někdy na začátku roku 2019 a konečně se dostávám k sepsání dojmů, když jsme teď pořád ještě v dozvuku deváté epizody o vzestupu Skywalkera.

Film vypráví, jak jinak, o začátcích mladého Hana Sola, ztvárněného nesympatickým a dle mého nehodícím se Aldenem Ehrenreichem. Popravdě si na něj po půl hodině nějak zvyknete. Ten se pohybuje na hraně zločineckého podsvětí, provádí jednu vylomeninu za druhou a touží být pilotem. Má svou lásku Qi’ru (sympatická Emilia Clarke), která je jeho prvotní motivací v životě něco dokázat a následně vše, co během filmu udělá, dělá proto, aby ji osvobodil, jenže… vše je samozřejmě nakonec jinak. Prostě Beckett a jeho parta drsňáků musí ukrást náklad, který potřebuje jakýsi zlý Dryden Vos. Cesta k samotné loupeži je plná odboček, zastávek a zrádců na obou stranách. Han nemá moc komu věřit a bude rád, pokud z toho on sám vyvázne živý. To máte tak, když se zaplétáte s galaktickou mafií a nakonec se ukáže, že téměř zbytečně.

Han se sčuchne s člověkem jménem Beckett, kterého velmi dobře hraje Woody Harrelson. A ten, i když o něj nejdříve nestojí, přibere Hana do party, aby se pustili do dalšího zlodějského dobrodružství. Beckett je asi nejzajímavější a nejlépe zahraná postava, vedle něj ještě výborně působí výkon Paula Bettanyho, který jako záporák nemá chybu. Poslední, kdo stojí za zmínku, je představitel Landa Calrissiana. Donald Glover do té role sedí ideálně, a pokud se v jedné scéně objeví vedle Hana Sola, přehrává jej na plné čáře a říkáte si, že Lando by byl zajímavější hlavní postava. No a Chewbacca je Chewbacca. Jo a nechybí ani svérázná robotka, bojující za práva droidů.

Příběh je to zajímavý, ačkoliv často tuctový a ničím moc nepřekvapí. Skalní fanoušky nadchne odhalení toho, jak Han přišel ke své lodi Millennium Falcon a nejen to. Snímek se snaží odkazovat na předchozí epizody a další známé zápletky, alespoň v záblescích a detailech. Závěrečné cameo údajně mrtvé postavy z první epizody mělo být taková třešinka na dortu, ale já jej považoval za hloupé a zbytečné. Bylo to jen pro fandy, příběhově mělo nulový význam, leda by na to někdo navázal v dalších filmech, a to se pravděpodobně nestane. Vždyť neúspěch Sola má za vinu zastavení produkce dalších spin-off filmů z předaleké galaxie. Na druhou stranu nám to dalo Mandaloriana a Obi-wan byl jen ponížen na seriál místo celovečerního biáku, což není žádná škoda, spíše naopak.

Solo plyne rychle. Hluchá místa nejsou tak velká, takže se dají přejít. Snaží se být vtipný, ale nějak to není úplně ono. Často je použitý vtip jednoduše hloupý i na desetileté dítě. Akce je snad jediná bezchybná věc a společně s vizuálem, který je u této značky povinen mít tu nejvyšší kvalitu, zlepšuje celkový dojem a zvyšuje hodnocení. Vlastně ještě hudba, jíž má na svědomí John Powell je dobrá. Bez váhání bych řekl, že převyšuje tu z Rogue One a může se hrdě postavit vedle Williamsových partitur z hlavních epizod.

Příběh o mladém Hanu Solovi neurazí, nenadchne a po roce a půl od premiéry už po něm nikdo ani neštěkne. To je škoda. Není to zase tak zlé, ovšem přidaná hodnota se pohybuje někde kolem nuly. To je u filmu s podtitulem Star Wars Story strašně málo. Rogue One i Solo měly během produkce problémy, ale u Rogue One to tvůrci zvládli uřídit a vystoupit z bláta. Solo už tolik štěstí neměl. To mě jako velkého fandu Star Wars mrzí, protože jsem rád za každý další příběh, film nebo seriál z mého milovaného světa stvořeného Georgem Lucasem.

Solo: Star Wars Story
Orig. název: Solo: A Star Wars Story
Premiéra: 24. 5. 2018
Délka: 135 min
Režie: Ron Howard
Hrají: Alden Ehrenreich, Woody Harrelson, Emilia Clarke, Donald Glover, Paul Bettany, Thandie Newton, Joonas Suotamo, Phoebe Waller-Bridge, Richard Dixon, Jon Favreau a další

Hodnocení: Solo je průměrný snímek ze světa hvězdných válek bez dostatečné síly, aby se mohl vrýt lépe mezi své sourozence. Pobaví, ale nic po sobě nezanechá.

65%

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *